Spelen is belangrijk voor kinderen, maar wat doe je met al dat speelgoed na pakjesavond?

Kinderen leren door te spelen. We weten het allemaal. Door te spelen leren kinderen problemen oplossen (hoe bouw je een toren zonder dat deze omvalt?). Kinderen ontwikkelen hun fantasie door te spelen. En fantasie is weer heel belangrijk voor de sociaal emotionele ontwikkeling. In de fantasie leren kinderen onder andere hoe ze om moeten gaan met anderen en met emoties. Fantasie helpt hen om de dag te verwerken. Door te spelen ontwikkelen ze ruimtelijk inzicht, ze leren de mogelijkheden van hun lichaam kennen. Kortom kinderen hebben spel nodig voor hun ontwikkeling.

Oke, ik snap dat mijn kind speelgoed nodig heeft voor haar ontwikkeling. Maar wat doe ik met al dat speelgoed?

Je had al een berg speelgoed en deze is praktisch verdubbeld na pakjesavond. Je zou denken dat je dochter nu wel genoeg heeft om mee te spelen en dit ook lekker gaat doen. Eh, nee dus. Juist nu gaat ze niet spelen. Ze weet niet meer wat ze moet doen. Ze ziet door de bomen het bos niet meer en kan niet kiezen waar ze mee wil spelen. Het is namelijk allemaal zo leuk. En wist je dat daar eigenlijk een hele simpele oplossing voor is?
Berg de helft van het speelgoed maar eens op. Doe dit in dozen en zet dit op zolder. Het speelgoed wat achter blijft zal veelvuldig gepakt worden en er zal veel gespeeld worden. Heb je het idee dat ze er een beetje op uitgekeken raakt? Of wil je een keer iets nieuws? Dan ruil je iets van beneden om met iets van boven. Het speelgoed van zolder is als nieuw 😉

Wij hadden bijvoorbeeld alles gesorteerd in bakken op zolder staan. Aan het begin van de week mochten ze iets kiezen om mee te spelen. Waren ze daarop uitgekeken? Prima. Dan werd dit eerst opgeruimd voordat er iets anders opgehaald werd. Er liggen hier wel altijd een paar basisdingen beneden natuurlijk, zoals knutselmateriaal en een paar spelletjes. En ook een keukentje ruim je niet zomaar op. Maar veel los spul, kun je prima in bakken stoppen en deze geregeld wisselen.

zitzak gouden hartjes sfeer Sassefras Meisjes Speelgoed

Hoe voorkom je zoveel speelgoed voor volgend jaar?

Ik ben zelf heel erg fan van speelgoed wat je kunt combineren en/of uitbreiden. Bijvoorbeeld de houten treinbaan. Deze kun je eindeloos uitbreiden met andere sets. Maar ook nuttige cadeautjes zijn bij mij favoriet. Wil je de kamer van je dochter veranderen? Denk dan eens aan een zitzak of een leuke speeltent.
Wij hebben thuis de vier cadeautjes regel in gebruik genomen. Iedereen krijgt iets om mee te spelen, iets om te lezen (ze zijn hier gek op boeken, dus dat komt goed uit), iets van kleding en iets wat ze graag willen. Zo voorkom je hele bergen speelgoed en de kinderen zijn er net zo blij mee.

Wat doe jij om de hoeveelheid aan speelgoed een beetje in de hand te houden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *